Eklem terimi yalnızca eklemi oluşturan kemikleri değil, onları saran kapsülleri, ayrıca bağları, kirişleri, kasları, yumuşak dokuları, keseleri vb de kapsar. Dolayısıyla herhangi bir eklem ağrısı natomik ve işlevsel özellikleri birbirinden farklı çeşitli yapılardan kaynaklanabilir. Eklem ağrılarının nedenleri ve ortaya çıkış mekanizmaları çok değişik olabilir; travmalar (darbeler), enfeksiyonlar, bağışıklık sisteminden kaynaklanan süreçler, metabolizma bozuklukları ve tümörler bunlara örnektir. Gene de birçok durumda neden bulunamaz.
Eklem hastalıklarında değişik şiddette belirti ve işaretler görülür. Ağrı, sertlik, şişkinlik, kızarıklık ve hareket güçlüğü bunların başlıcalarıdır. Eklem ağrıları ciddi bir nedenden kaynaklanabileceği gibi bazen genel bir hastalık durumunun habercisi de olabilir. Bu açıdan doğru tanı konması büyük önem taşır. Hastanın muayenesinde eklem dikkatle incelenir ve elle yoklanır; olası şişkinlikler araştırılır; önemli eklemlerin hareketleri kontrol edilir. Daha sonra kan tahlilleri yapılarak kan hücreleri sayılır, sedimantasyon hızı saptanır, romatoit faktör araştırılır. İdrar tahlili de yararlıdır.
Eklem Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
Eklem rahatsızlıkları kişide şiddetli bir ağrının yanı sıra hafif bir ağrı şeklinde de seyredebilmektedir. Bazen kişide nöbetler halinde ağrıya neden olan eklem rahtsızlıkları;
Kişide hareket bozuklukları,
Hareket güçlükleri,
Eklemlerde şişlikler ve sertlikler,
Hareketlerde beceriksizlikler,
Şeklinde belirtilerle gelişmekte ve kişiyi esir almaktadır.
Değerli ziyaretçilerimiz! Sizde bu belirtilerin kendinizde olduğuna inanıyorsanız hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Unutmayınız ki erken teşhis basit müdahalelerle sizi bu rahatsızlıklardan kurtaracaktır.
Eklem Ağrısı Kimlerde Görülür?
Eklem ağrıları her bireyde görülebileceği gibi özellikle ailesinde eklem ağrıları görülen kişilerde sıklıkla rastlanabilmektedir. Buradan eklem ağrılarının irsi özellikleri olduğu çıkarıla bilir. Bunun yanında eklem ağrıları genellikle;
Et tüketimi fazla olan kişilerde,
Dengesiz ve aşırı ağırlık kaldıranlarda,
Küçük de olsa sürekli eklem rahatsızlıkları çekenlerde,
Metabolizması zayıf kişilerde,
Bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, sıkça gözlenebilmektedir.
Eklem Ağrısının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Eklem ağrılarındaki belirtileri yaşıyor iseniz doktorunuza danışarak tedavi yöntemleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Doktorunuz, ilk muayene sürecinde eklem ağrısının yerini dikkatlice tespit, eklemlerin hareketlerini kontrol edecektir. Daha sonra uygulanacak kan tahlilleri ile vücudunuzda bulunan kan hücrelerinin sayısı doktorunuz tarafından kontrol edilmek istenebilir. Eklem ağrısını tedavi etmek için çeşitli yöntemlerde vardır. Bunlar;
• Akupunktur Tedavisi: Genellikle bu tedavi yönteminde 2 farklı yöntem uygulanmaktadır. Bunlar, geleneksel akupunktur ve şok tedavileri şeklinde sıralanır. Bu yöntemlerle oluşan eklem ağrıları önlenmeye çalışılmaktadır.
• Kaplıca Tedavisi: Kaplıcalar, içinde bulunan ısı ve mineral suların verdiği etkinin yanı sıra oluşan basıncın etkisiyle belli bir süre uygulanan kaplıca tedavisi eklem ağrılarına iyi gelmektedir.