AMAÇ
Bu yönergenin amacı; Kanalboyu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi (klinik olarak anılacaktır) bünyesinde çalışan doktor, fizyoterapist, yardımcı personel ve idari personelin hak ve yükümlülükleri ile çalışma koşullarını ve şirket içi çalışma düzenlemelerini yapmaktır.
2. KAPSAM
Bu yönerge Klinik bünyesinde çalışan tüm personelin uyması gereken iş yeri kurallarına ilişkin esasları kapsar.
YÜKÜMLÜLÜKLER, HAKLAR, SORUMLULUKLAR, YASAKLAR, ŞARTLAR AMAÇ
Personelin sınıflandırılması, özlük yükümlülükleri, hakları, sorumlulukları, yasaklar, çalışma şartları gibi düzenlemelerini yapmak amacını taşır.
4. PERSONELİN SINIFLANDIRILMASI
Tam zamanlı personel, klinikte yönetim şemasına uygun olarak belirsiz süreli çalışan personeldir.
Sözleşmeli personel, klinikte belirli süre veya kısmi süre ile çalıştırılan
Danışman, klinikte danışmanlık adı altında fikirsel ve/veya bedenen çalışan kişidir.
5. ÖZLÜK DOSYALARI
Her personel için bir özlük dosyası ilgili birim tarafından tam olarak tutulur. Bu dosya için personel kendisinden istenilenleri eksiksiz ve gerçeğe uygun vermekle yükümlüdür. Özlük dosyaları Mesul Müdürün izni olmadan denetim yetkisini kullananlar dışında kimseye gösterilemez. Özlük dosyasında aşağıdaki belgelerin bulunması gereklidir;
İşe başvuru formu- İK Ek 1
Sigorta kartı fotokopisi-
Nüfus cüzdanı fotokopisi
İkametgâh belgesi
Sabıka kaydı
Diploma fotokopisi
Sağlık raporu
Işı girmeden önce ve sonra aldığı eğitim kurs sertifikaları
Hizmet sözleşmesi- İK Ek 2
İmzalı İş Yeri Hizmet Yönergesi
Sigortalı işe giriş̧ bildirgesi ve AGİ beyannamesi
Sigortalının bildirim formu
Sicil, verim ve performans formu
Görev İzin belgeleri
Personelle ilgili her türlü bildirimler ve duyurular
Şirketçe personelden istenecek diğer belgeler
Servis Hizmeti Yönergesi
Demirbaş Teslim Tutanağı- İK Ek 3
6. DEĞİŞİKLİKLERİN BİLDİRİLMESİ
Personel, özlük dosyasında meydana gelecek değişiklikleri en geç 48 saat içinde Mesul Müdüre bildirmekle yükümlüdür. Bildirimi alan Mesul Müdür Özlük Dosyasına bilgiyi işledikten sonra 24 saat içerisinde gereken bilgileri Muhasebe Birimine yazılı olarak iletmekle yükümlüdür.
DENEME SÜRESİ ve İŞE ALINMA
İşe alınmalarda, insan kaynakları temel ilkeleri esastır. Yönetim tarafından tespit edilen kadro doğrultusunda eleman alımı yapılır. İşe alınacak personel iş istek formu doldurur.
Aday personel başvuru formunda şirkete doğru bilgi vermek zorundadır. Başvuru üzerine personelle ilgili titiz, sağlıklı ve detaylı bir araştırma yapılır. Referans olumlu ise, işe giriş işlemi yapılır. Personel oryantasyona alınır. Personele yapacağı işler ve iş güvenliği konularında bilgi verilir ve eğitilir. İlk defa işe giren personel için deneme süresi 2 ay’dır. Deneme süresi ve sözleşme süresi sonunda olumlu sicil alan personel Mesul Müdür kararı ile daimî kadroya alınır.
8. PERSONELİN HAKLARI
Yasalarda, iş sözleşmesinde ve iş bu yönetmelikte yazılı durumlar dışında, personelin iş sözleşmesi feshedilemez.
Personel, yazılı olarak ve ihbar öneline uymadan istifa ettiği taktirde ihbar öneli kadar ücret kendisinden tahsil edilir. İhbar öneli bildirim süreleri İş Kanunundaki sürelerdir.
Personelin, Klinik yararına dileklerini veya gördüğü aksaklıkları dilekçe ile bildirme hakkı vardır.
9. PERSONELİN SORUMLULUKLARI
Personel, görevlerini dikkat ve özenle yerine getirmekten, görevi ile ilgili usulleri ve iş ilişkilerini öğrenmekten işi ile ilgili bilgileri elde etmekten ve uygulamaktan sorumludur.
Personel, aldığı bütün kararlarda ve yaptığı iş ve işlemlerde Klinik yararını birinci planda tutmak ve Kliniği zarara sokacak her türlü eylem ve işlemlerden kaçınmak zorundadır.
Personel, görevini yaptığı sırada öğrendiği Klinik sırlarını ve Klinik bilgilerini açıklayamaz.
Personel, amirlerinin verdiği talimatlara ve iş emirlerine uymak zorundadır
Personel, iş sahipleri ile ilişkilerinde dürüstlük, nezaket kuralları, sürat, kolaylık ve eşitlik ilkelerine uymak zorundadır.
Personel, görev tanımında belirtilen işlere, iş sözleşmesi ve iş bu işyeri iç yönetmeliğinde belirlenen kurallara uymaktan sorumludur.
Personel, işine zamanında gelmekten, bilgisine başvurulduğunda doğru beyan vermekten, görevinden ayrıldığında devir- teslimi gerçekleştirmekten, fazla mesaiye kalmaktan, çağırıldığında genel tatillerde çalışmaktan sorumludur.
KILIK, KIYAFET ve DAVRANIŞ, HİTABET
Bu bölüm uygar, aşırılığa kaçmayacak şekilde sade bir kılık ve kıyafette olmalarını, kılık ve kıyafette birlik ve bütünlük içinde bulunmalarını, davranışlarını ve söylemlerini özenli ve temsil ettiği kuruma uygun olmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
Klinik bünyesinde görevli personelin giyimlerinde sadelik, temizlik ve hizmete uygunluk esastır.
Personelin kılık ve kıyafette uyacakları hususlar:
Kadınlar; Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade olmalıdır. Kolsuz ve çok açık yakalı olan; gömlek, bluz, elbise giyemezler. Etek boyu dizden en fazla 4 parmak yukarı olmalıdır. Dört parmak yukarıda giyilen eteklerde yırtmaç olmamalıdır. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez. Faaliyet ve etkinlik gereğine uygun olarak belirlenmişse tek tip kıyafet giyilir.
Erkekler; Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade olmalıdır. Ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Şort, Bermuda, sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev yerlerinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Sakal ve bıyık düzgün, toplu ve estetik olarak bırakılabilir. Faaliyet ve etkinlik gereğine uygun olarak belirlenmişse tek tip kıyafet giyilir.
Kadın ve erkek personelin kolye, küpe, yüzük takması serbesttir; fakat bu takıların bir anlam (siyasi, dini, ırk, mezhep vb.) içermemesi gerekir. Personelin dudakta, burunda, dilde ve kaşta hızma-pearcing bulundurması yasaktır.
Bazı hizmetler için özel iş kıyafetleri ile gerçekleştirilme gerekliliği var ise görev sırasında yetkili yöneticinin yılın başında verdiği izin ile göreve uygun kıyafetler kullanılır.
Hizmetliler, güvenlik personelleri, sekreterler, şoförler gibi kurumsal logo ve ismin yer alması gerektiği kıyafetleri giymek zorunda olan personel kendilerine verilen kurumsal iş elbiseleri ve pantolonları giyerler. Kurumsal kıyafetin belirlenmediği personel bu maddenin A ve B bendine tabidir.
Tedavinin devam ettiği süreç içerisinde çalışanlar kot pantolon
Sağlık özrü bulunan ve bunu resmi doktor raporu ile belgelendiren görevlinin giyimlerinde bu özürlerin ve mevsim şartlarının gerektirdiği değişiklikler yapılabilir.
Çalışan, görev yaptığı yerin rozetleri ile kamu idaresi tarafından özel günler için çıkarılan rozetler (Atatürk'ün doğumunun 100. Yılı gibi) dışında rozet, işaret, nişan vb. şeyler takamaz.
Kliniğe ilişkin her türlü belgelere yapıştırılacak fotoğrafların, bu yönergenin hükümlerine uygun kılık kıyafetlerle çekilmiş olması zorunludur.
Klinik dışında kıyafet uygulaması, gerçekleştirilen etkinlik ve faaliyetlerde iklim ve organizasyon koşulları göz önünde bulundurularak yetkili yöneticilerin talimatı doğrultusunda düzenlenir.
11. DAVRANIŞ- SÖYLEM
Klinik bünyesinde görevli personelin çalışma arkadaşlarına, hastalara, ebeveynlere ve üçüncü şahıslara gösterdiği davranış ve söylem şekillerinde kültürel değerler, saygı ve kurumsal marka imajına uygunluk esastır.
Klinik pozitif iklim modelini yaşatma esasına uygun olarak çalışanın, hasta ve ebeveyn ile iletişiminde olumsuz kalıplı dil kullanımı yerine olumlu dil kalıbı kullanımına özen göstermesi esastır.
Çalışanların kendi arasındaki olan hitap şekillerinde seslendiği kişinin isminden sonra bey- bayan, müdürüm veya hanımefendi, beyefendi, siz kelimelerini kullanabilir. Üst ast ilişkisi, akrabalık, arkadaşlık, yakınlık, karı koca ilişkileri bu kuralları değiştirmez. Direk ismen hitabet kullanılması yasaktır. Tatlım, canım, bebeğim gibi vb. sözcükler kullanımı yasaktır.
Klinik içerisinde çalışanlar birbirine bağırarak seslenemez, seslendiği kişi duymuyorsa yanına kadar giderek iletişime geçer.
Klinik içerisinde küfürlü bir kelimenin ve küçük düşürücü bir hitabetin kişilerin kendi arasında, hastalara, ebeveynlere ve üçüncü şahıslara kullanımı kesinlikle yasaktır. Hastalara hiçbir şekilde bir benzetme ve lakap takılamaz.
Çalışan; hasta, ebeveyne, çalışma arkadaşlarına veya üçüncü şahıslara el şakası yapamaz. Hasta ile bir şekilde temas olacak şekilde tensel bir yakınlık kuramaz.
12. GENEL HÜKÜMLER
Çalışan, hastaların katıldığı Klinik dışındaki tören ve toplantılarda da bu madde hükümlerine uymak zorundadırlar.
Çalışanların Klinikte hastaların bulunduğu yerlerde ve hasta karşısında sigara içmeleri yasaktır
13. CEZAİ HÜKÜMLER
Bu bölüm yükümlülüklerine aykırı hareket eden Klinik personeline yetkili yönetici tarafından orantılı olarak disiplin bölümüne istinaden yazılı uyarı verilir. Aynı gerekçe ile bir yıl içerisinde üç uyarı alan personelin iş akdinin tek taraflı fesih edilme hakkı saklıdır.
YAZILI İLETİŞİM, SOSYAL MEDYA ve DİJİTALLEŞME AMAÇ
Klinik içerisindeki iç iletişim metodolojisinde yazılı iletişimin esas alınmasını, yazılı iletişime dayalı süreç yönetimi denetimini ve yazılı iletişim kurallarının belirlenmesini, eğitim materyallerini desteklemek ile ilgili dijitalleşmeyi, markanın imajı çerçevesinde sosyal medyanın kullanım kurallarını belirlemeyi amaçlamaktadır.
15. YAZILI İLETİŞİM GENEL HÜKÜMLERİ
Yazılı bilgi iletişiminde Kliniğin yılın başında belirlemiş olduğu dijital iletişim kuralları ve araçları esastır. Personel belirlenen bu iletişim aracını öğrenir ve kullanır.
Bilgiler doğru, güvenilir, tam, kullanışlı ve anlaşılabilir olmalıdır.
Bilgiler zamanında gönderilmelidir.
Gönderilecek bilgiler Kliniğin belirlediği yazılı iletişim kurallarına uygun gönderilmelidir.
16. DİJİTALLEŞME
Kliniğin yazılı ve görsel iletişim alanlarında dijitalleşmesi esastır.
Klinik ve doktor tarafından hastaya gönderilecek her türlü evrak, bilgilendirme ve muvafakatname Kliniğin belirlediği dijital iç iletişim araçları ile gönderilmesi zorunludur.
Tedavi metotları kullanılırken dijital ortamın ve Kliniğin fiziksel olarak sağladığı teknolojik alt yapının verimli olarak kullanılmasından personeller sorumludur. Personeller kendisini bu konuda geliştirmeli, verimli kullanımı ile ilgili bilgi edinmeli, dijital ortamda kullanılabilecek eğitim materyallerini araştırıp, temin ederek çalışmalarında kullanmalıdır. Bu konuda kendini geliştirmesi personelin yükümlülüğündedir.
Kliniğin belirlediği iletişimde kullanılacak dijital iletişim araçlarının öğrenilmesinden, doğru, aktif ve “Yazılı İletişim Yönergesi” ne uygun olarak kullanılmasından çalışan yükümlüdür.
17. PERSONELİN SOSYAL MEDYA HESAP KULLANIMI
Personelin çalıştığı Kliniğin bir tedavi merkezi olduğu bilinci ile merkezin sadece Klinik içerisinde olmadığını, personelin bir rol model olduğunu ve Kliniğin markasını temsil ettiğini ve Markanın imajına gölge düşürmemekle yükümlü olduğunun bilinci ile sosyal medya hesaplarını kullanır. Hesaplarında yaptığı paylaşımlarda toplumun kültürel değerlerine uygun yazılı ve görsel içerik kullanmaya dikkat eder, argo ve küfürlü bir söylem dili kullanmaması gerektiği bilincini taşır.
Çalışan, 18 yaş altına yasak olan alkol ve sigara unsurlarını eğitim verdiği 18 yaş altı hastalara teşvik etmemesi bilinci ile sosyal medya hesaplarında alkol ve sigara görüntüsü ile fotoğraf paylaşamaz.
Personel, rakip bir marka ile ilgili hangi nedenle olursa olsun herhangi bir görselini, yerini, yaptığı bir çalışmayı vb. gibi bir durumunu hesaplarında paylaşamaz.
18. GÖREVİN YERİNE GETİRİLMESİNDE HİZMET BİLİNCİ
Personel, Klinik hizmetlerinin yerine getirilmesinde; sürekli gelişimi, katılımcılığı, saydamlığı, tarafsızlığı, dürüstlüğü, kamu yararını gözetmeyi, hesap verebilirliği, öngörülebilirliği, hizmette yerindeliği ve beyana güveni esas alırlar.
19. HİZMET STANDARTLARINA UYMA
Klinik yöneticileri ve personeli, Klinik hizmetlerini belirlenen standartlara ve süreçlere uygun şekilde yürütürler, hizmetten yararlananlara iş ve işlemlerle ilgili gerekli açıklayıcı bilgileri vererek onları hizmet süreci boyunca aydınlatırlar.
AMAÇ ve MİSYONA BAĞLILIK
Klinik çalışanları, Kliniğin amaçlarına ve misyonuna uygun davranırlar.
SAYGINLIK ve GÜVEN
Klinik çalışanları, Klinik yönetimine güveni sağlayacak şekilde davranırlar ve görevin gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını davranışlarıyla gösterirler. Halkın, ebeveynin ve hastaların Klinik hizmetine güven duygusunu zedeleyecek davranışlarda bulunmaktan kaçınırlar.
Klinik çalışanları, hizmetten yararlananlara kötü davranamaz, işi savsaklayamaz, çifte standart uygulayamaz ve taraf tutamazlar.
Yönetici veya denetleyici konumunda bulunan çalışanlar, keyfi davranışlarda, baskı, hakaret ve tehdit edici uygulamalarda bulunamaz, açık ve kesin kanıtlara dayanmayan rapor düzenleyemezler.
NEZAKET ve SAYGI
Çalışanlar, üstleri, meslektaşları, astları, diğer çalışma arkadaşları ile hizmetten yararlananlara karşı nazik ve saygılı davranırlar ve gerekli ilgiyi gösterirler, konu yetkilerinin dışındaysa ilgili birime veya yetkiliye yönlendirirler.
23. SAVURGANLIKTAN KAÇINMA
Klinik çalışanları, Klinik bina ve taşıtları ile diğer Klinik malları ve kaynaklarının kullanımında israf ve savurganlıktan kaçınır; mesai süresini, Klinik mallarını, kaynaklarını, işgücünü ve imkânlarını kullanırken etkin, verimli ve tutumlu davranırlar.
BAĞLAYICI AÇIKLAMALAR ve GERÇEK DIŞI BEYAN
Klinik çalışanı, görevlerini yerine getirirken yetkilerini aşarak çalıştıkları Kliniği bağlayıcı açıklama, taahhüt, vaat veya girişimlerde bulunamazlar, aldatıcı ve gerçek dışı beyanat veremezler.
25. YÖNETİCİLERİN HESAP VERME SORUMLULUĞU
Yönetici Klinik görevlileri, yönettikleri Kliniğin amaç ve politikalarına uygun olmayan işlem veya eylemleri engellemek için görev ve yetkilerinin gerektirdiği önlemleri zamanında alırlar.
26. ETİK DAVRANIŞ İLKELERİNE UYMA
Klinik çalışanları, görevlerini yürütürken bu yönergede belirtilen etik davranış ilkelerine uymakla yükümlüdürler.
27. ÇALIŞANI BİLGİLENDİRME
Klinik kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen her düzeydeki çalışan, istihdama ilişkin koşulların bir parçası olarak etik davranış ilkeleri ve bu ilkelere ilişkin sorumlulukları hakkında bu yönerge ile bilgilendirilmiş sayılır.
ETİK KÜLTÜRÜN YERLEŞTİRİLMESİ ve EĞİTİM
Klinik yöneticileri, etik kültürün yerleştirilmesi ve geliştirilmesi konusunda her türlü çalışmayı yapar, yaptırır, araştırma, yayın, anket, kamuoyu yoklaması, bilimsel toplantılar ve benzeri etkinlikler düzenler, Klinik görevlileri için eğitim programları hazırlar, koordine eder, yürütür veya bu konularda bakanlıklar, üniversiteler ve konusunda uzman sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapabilir.
Etik davranış ilkelerinin, Klinik çalışanlarına uygulanan temel, hazırlayıcı ve hizmet içi eğitim programlarında yer alması, Klinik yöneticilerince sağlanır.
Klinik kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen her düzeydeki personel, istihdama ilişkin koşulların bir parçası olarak etik davranış ilkeleri ve bu ilkelere ilişkin sorumlulukları hakkında iş bu yönerge ile bilgilendirilmiş sayılır.
29. RESEN İNCELEME
Klinik çalışanının etik ilkelere aykırı davrandığının çeşitli yollarla öğrenilmesi üzerine Klinik Disiplin kurulu resen inceleme yetkisini kullanabilir.
Bu konuda Kurul Başkanı olarak Mesul Müdür tarafından görevlendirilecek bir üyenin veya raportörün gözetiminde gerekli bilgiler toplanarak hazırlanan rapor Başkana sunulur.
Başkan tarafından belirlenecek gündemde konu Kurulda görüşülerek gerekirse inceleme derinleştirilmek suretiyle gerekli bilgi ve belgeler getirtilir. İnceleme usule göre tamamlanır, gerekli karar verilir.
TOPLANMA ve KARAR YETER SAYISI İLE KARARLARDA BULUNACAK HUSUSLAR
Disiplin Kurulu, Başkan veya Başkanın özrü nedeniyle toplantıya katılamaması durumunda vekil olarak belirlediği Üyenin Başkanlığında üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve aynı çoğunlukla karar verir.
Kararlarda etik dışı davranışlarda bulunan Klinik çalışanının adı, soyadı, görevi, karar tarih ve sayısı ile kararın dayandığı belge ve bilgiler, savunma ve inceleme sonucu ile karara katılan Başkan ve Üyelerin ad ve imzaları, varsa azlık oyu, raportörün adı, soyadı yer alır.
DİSİPLİN KURULLARINDA İNCELEME ve KARAR VERME USULÜ
Bu kurulların verdiği etik ilkeye aykırı davranışın varlığı veya yokluğu konusundaki kararlar ilgili kurum veya kuruluş yetkilisine, hakkında başvuru yapılan Klinik görevlisine ve başvuru sahibine bildirilir. Disiplin kurullarının kararları kamuoyuna duyurulmaz.
32. HATA USULSÜZLÜK VE YOLSUZLUK BİLDİRİMİ
Hata, usulsüzlük ve yolsuzlukların fark edilmesi veya tespiti durumunda Klinik Müdürü’ne veya Mesul Müdür’e bildirilir. Bilgi verenin kimliği saklı tutulur. Klinik ve Klinik bünyesindeki kurumların yöneticileri, bildirilen hata, usulsüzlük ve yolsuzluklar hakkında yeterli incelemeyi yapmalıdır. Hata, usulsüzlük ve yolsuzlukları bildiren personele haksız ve ayırımcı bir muamele yapılmamalı, bu tür bildirimde bulunan personel için gerekli güvenceler sağlanmalıdır. Kurum içinde, hata, usulsüzlük, yolsuzluk, yanlış algılama ve anlamaları önlemek için, duyum ve bildirimlerde tarafların dinlendikten sonra karar verilmesine tek taraflı bilgilendirilmelerden kaçınılması sağlanmalıdır.
PERFORMANS VE DİSİPLİN
İş bu yönetmelik kurallarına ve iş sözleşmesine aykırı davranışların cezalandırılması öngörülmüştür. Bu cezaların tespiti hususunda her türlü delil Klinik tarafından tespit edilir.
PERFORMANS İLE DİSİPLİN KURALLARI ve CEZALARI
Klinik yılın başında belirlenmiş performans kriterlerini personele açıklar. Bu performans ölçümlemeleri sonucunda sezon içerisinde uyarıda bulup bulunmama hakkı Klinikye aittir. Performansını tutturamayan çalışan görevini eksik yapmış sayılır ve personel ile devam edip etmeme hakkı Klinikte saklıdır.
Disiplin kuralları, Klinik faaliyetlerinin, verimli, huzurlu ve düzenli bir şekilde sürdürülebilmesi, iyi niyetle çalışanın korunabilmesi ve islerin gerektiği gibi yürütülebilmesi için konulmuş̧ kurallar olup aykırı davranışların cezalandırılması öngörülmüştür. Performansın prim sistemine uyarlanması iş sözleşmesi 5. Maddesi kapsamında klinik yönetim hakkı içerisinde kullanılır.
Kusurlu bir fiil veya davranışın, bu yönetmelikte sayılan ve disiplin cezası verilmesini gerektiren durumlardan birine açıkça uymaması halinde bu kusurlu fiil ve davranışa sayılmış̧ olan suçlardan en yakın veya benzeri olarak görülen suça kıyas yolu ile ceza verilir.
Disiplin cezaları, alt birim yetkililerinin teklifi üzerine Mesul Müdür veya vekili tarafından verilir. Disiplin cezası verilmeden önce ilgili personelin savunması alınır, dosya tekâmül ettirilerek Mesul Müdüre sunulur. Mesul Müdüre dosyanın intikalinden itibaren 6 işgünü içinde ceza karara bağlanır ve ilgili personele yazılı olarak bildirilir ve personelin özlük dosyasına
Kusurlu hallerde, suç sayılan fiil ve hareketleri görülenlere, kusur veya suçun derecesine göre aşağıdaki cezalar verilir. Muhtelif disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiilleri aynı zamanda isleyen personele, bu fiiller içerisinde en ağırının cezası uygulanır. Iş bu yönetmelikte suç veya kusur sayılan hal ve davranışlar dışında suç veya kusuru olan personele, gereken ceza kıyasen verilir.
35. İHTAR CEZASINI GEREKTİREN DURUMLAR
Bu bölümde tanımlanmış̧ ihtar gerektiren durumların 6 aylık süre içinde 3 kez tekrarlanması durumunda bir üst ceza uygulanır. İhtar cezası gerektiren durumlar aşağıda belirtilmiştir;
Günlük mesai saati bitmeden işyerinden izinsiz ayrılmak, (birincisinde ihtar, tekrarında ücret kesintisi)
İşyerindeki araç ve gereçlerle menfaat karşılığında hususi iş yapmak,
Aldığı hastalık raporunu 48 saat içinde işverene bildirmemek,
Iş arkadaşlarına nezaketsiz davranmak,
Göreve karsı kayıtsızlık göstermek,
İşyerine izinsiz ve kurallara aykırı ziyaretçi kabul etmek,
Mesai başlama saatinde iş yerinde olmamak,
Tedaviye geç girmemek,
Üstün vermiş olduğu görevi zamanında yerine getirmemek,
Bu yönerge de yer alan Kılık, Kıyafet ve Davranış, Hitabet bölümü hükümlerine uymamak,
Bu yönerge de yer alan Yazılı İletişim, Sosyal Medya ve Dijitalleşme hükümlerine uymamak,
Verilen servis görevini Servis Kurallarına uygun yerine getirmemek,
Klinik bilgisayar ve araç gereçlerini amacı dışında kullanmak,
Ortalama olarak benzer işi görenlerden daha az verimli çalışmak, işe yatkın olmamak ve gösterdiği niteliklerden, beklenenden daha düşük performansa sahip olmak veya giderek performans düşüklüğü göstermek, uyarılara rağmen işini eksik, kötü veya yetersiz olarak yerine getirmek,
36. ÜCRET KESİNTİSİNİ GEREKTİREN DURUMLAR
Bu bölümde tanımlanmış̧ ücret kesintisi cezası gerektiren durumların 6 aylık süre içinde 3 kez tekrarlanması durumunda bir üst ceza uygulanır. Ücret kesintisinde yasal kesinti miktarı uygulanır. Ceza gerektiren durumlar;
Sigara içme yasağı bulunan yerlerde sigara içmek,
Görev harici işyeri taşıtını kullanmak,
Mahiyetindeki personeli hususi kullanmak,
Görev yerinde işinden başka işlerle meşgul olmak,
Telefonla uzun özel görüşmeler yapmak,
Mesul Müdürün izni dışında, Klinik ile ilgili demeçte bulunmak, gazete ve mecmualara yazı yazmak, röportaj yapmak,
Klinik rapor almadan ve mazeretsiz gelmemek,
37. ZİMMET EDİLEN DEMİRBAŞLAR
Klinik, çalışanlarına işlerinin gereği olarak zorunlu olan demirbaşları tedarik eder. Personel teslim edilen demirbaşları kullanım amacına uygun şekilde kullanır. Demirbaş kaydı Klinik idaresi tarafından tutulur. Personel demirbaşlara verdiği zararlardan sorumludur.
38. GİZLİLİK
Sözleşme kapsamında doktor ve diğer personelin Klinik, şirket, diğer doktorlar ve çalışanlar, hastalar ve hastaların aileleri ile ilgili her türlü bilgi ile kişisel veri, doküman, aile sırrı ve bunun yanında Klinik dolayısıyla edinilmiş olan her türlü bilginin çalışanın sözleşmesinin devam ettiği süre kapsamında ve sözleşmenin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde paylaşılamaz. Çalışanın bu yükümlüğünü ihlal etmesi durumunda sözleşmede belirlenmiş cezai şart ile Kliniğin uğradığı diğer zararları ödemek ile mükelleftir.
39. EĞİTİM
Klinik, çalışanlarını eğitim politikaları ve gelişen eğitim teknolojilerinin takibi amacıyla tarafından gerekli eğitimlere ve kurslara gönderilebilir. Personelin aldığı eğitim ve kursların ödemelerinin Klinik tarafından ödenmesi durumunda personel, eğitim ve kursun önemine binaen, kararlaştırılan zorunlu çalışma süresine tabi olmayı kabul etmiş sayılır. Bu durum ayrı bir sözleşme ile kayıt altına alınır.
40. PERSONEL ÇOCUKLARI VE YAKINLARI EĞİTİM BURSU
Personel yakınının tedavi olması durumunda personel yakını hasta kaydı yönergesi hükümleri geçerlidir.
41. YÜRÜRLÜLÜK ve YÜRÜTME YÜRÜRLÜLÜK
Bu yönerge Mesul Müdür onayı ile, …./…../ 20….. tarihinde yürürlüğe girmiştir.
42. YÜRÜTME
Bu Yönerge hükümlerini Mesul Müdür yürütür.